Monday, April 4, 2011

Ini Langkah Bijak


Aku pergi buka tabs lain, taip Google Images, taip dalam box "Langkah Bijak". Majoriti terdiri daripada Usahawan, mana gua tak panas deer. Aku ni dah lah lemah BI, lagi nak taip BI BI ni no way lah. Jadi, aku pun ambik jelah gambar "good" "good" ni kan. Korang jangan terasa weh, aku bukan puji atau maki. Gambar hiasan yang mak aku suruh letak. Tipu tipu tipu.

Untuk bebudak SPM atau PMR kebanyakkannya diorang diorang ni, mangsa perang jahanam kat dalam Dewan Blablabla akan berbuat begini :

1) Log In acc facebook mereka
2) Pergi ke Account
3) Picit Account Setting
4) Scroll Down
5) Mereka sepantas kilat akan tekan Deactive Account
6) Lepastu pandai-pandai lah kau raba mana-mana yang kau nak kat situ. Aku kesah hape -,-'
7) Al-Fatihah, pergi solat Hajat dan now korang belajar-belajar-belajar

Lepastu yang aku tahu facebook dengan Blog je. Kalau blog malas nak kongsi. Buat penat tangan aku menaip jeh, korang bukan nak cakap Trimas Sayang atau Terima Kasih Cinta, pergi main curi-2. Haktuihhh.

Langkah Bijak seterusnya adalah mengelak dosa berdua-duaan di Facebook. *Yihhh, aku ni fb fb fb je

1) Bukak chat box
2) Cari Option
3) Picit Go Offline
4) Andaikan sesuatu tu penting, okay boleh blah la. Kalau setakat "Hye" "Hye" baik pergi mati, ye dak?

Langkah Bijak yang kedua ni kadang-kadang berlaku tanpa kita sedari. Bukankah haram perempuan dan lelaki bukan muhrim berdua-duaan di tempat sunyi? Bukan ke facebook tu sunyi? Bukan ke orang tak kan tau apa yang kita chat dekat chat box tu? Jadi, kot ye pon nak cari jodoh kan, pilih lah yang betul.

Zaman dah bijak weh, kita ada versi Wall-To-Wall, ada yang Comment Mengomment dan macam-macam lagi yang bukan di tempat tak ada orang. Kalau chat group tu pon kadang-kadang boleh buat rimas kan? Jadi pergi Edit Settings *Jap, aku menghirup bau mak aku punya nasi goreng. Haha. Okay, lepastu don't ever you tick 'send me group chat'! . Thats mean, korang tekan je yang ada tick tu, nanti dengan automatik benda tu jadi 'tak tick'. Faham kan? Faham faham faham, bagus anak-anak saya. Cewahh, nak ikut ayat ustazah apa entah kat sekolah aku pulak.

And then, sekarang ni aku tengah tengok Malaysia Hari Ini. Cinta di alam siber, wohoo. Bukan aku, kalau aku kan, aku lebih suka kepada face-to-face lah. Tapi bukan sekarang, Nantii. Tapi sekarang ni kalau chat sikit je dah cakap "Mintak nombor phone", mintak alamat rumah and so on. Tak gelikah? Aku dulu lah, tapi sejak dah matang ni *Ehemmmm. aku selalu jawab "Sorry, tak guna phone". Jadi budak yang mintak tu takkan jawab chat aku lagi. Tapi kadang-2 aku kasi jugak kalau budak tu dah handsome gila babeng, Haha. Gila tak? Ala, cakap la gila. Kedekut.

Sejak kebelakangan ni kan, sejak aku guna gambar aku yang 3 baris tu, yang ada orang kata "Otai yang comel" ni kan, aku peramah lah. Haha, aku makin kawan rapat dengan sorang budak ni tau. Muka dia babyface doh. Dia baru clash ah tak silap aku. Izzura tadi malam waktu aku gayut dengan dia kan, dia cakap "Ouh kau, ada chance lah ni". Haha, aku cakap je la "Ye kott". Padahal dalam hati gila sengeh-sengeh.

Tapi Aidil kat sebelah kelas aku tu may be lagi okay dari dia, okay abaikan bab cinta-cinta ni. Nanti PK2 merosot, aku takkan tulis lagi kat blog ni sampai lah aku dapat keputusan bagus. Heh, 2 bulan. Mampuihh doh. Tapi kan, sumpah aku kata dia sangat comel. Tapi ex-ex dia kan, macam marah jeh. Ex dia form 2, aku takut la sikit. Tapi budak tu gua jentik jeh dah jatuh. Alah, budak tu bukan Hot naa, kecik jah. Tapi over nak in a relationship dengan budak tuh. Pergh -,-' siaa je.

Aku tulis kat status di fb kan "Aku nak bf macam Shaheizy Sam :))". Ni pasal ABPBH punya pasal lah. Tapi aku dari tahun lepas memang minat kat Sam tu. Sumpah tak tipu, dia handsome gila tau. Muka dah lah "slengerr" je. Tapi kalau tengok kat Home betul-2, ramai gila nak curi pakwe aku (Shaheizy Sam). Sedih siaa, kau jahat doh. Nak curi-2.

Langkah Bijak lagi satu adalah Mandi. Sebab ini post lekit kan. Aku belum mandi lagi, aku baru bangun tidur la. Aku buat post ni satu jam nak mengubah ayat. Tapi ayat aku masih sama macam mana ayat aku seharian aku cakap kat kawan aku. Pelik -,-' baik tak payah susun ayat macam gini. Kay Bye. Ouh malam ni, tak sabar :))


2 comments:

Butang Rasmi Chomel said...

aku suka ni dek thumbs UPPP

Filda Nur Khalis said...

Harhar, Thanks You :)